titelbild

Nationaldagen 6 juni 2020

Fira nationaldagen med oss - bara lite annorlunda!

Den 6 juni hålls det tal av kommunalrådet, det blir blåsmusik, körsång och uppvisning av Ljungby Drill men inte på samma sätt som tidigare år. För i år välkomnar vi dig digitalt. Framför en dator eller en smartphone kan du fira nationaldagen i hembygdsparken i Ljungby med oss. De olika traditionella aktiviteterna har spelats in i förväg och satts ihop till ett helt program. 

Så välkommen, låt oss hissa den svenska flaggan och kanske kan vi i år ännu starkare låta den symbolisera gemenskap och enad kraft.

Digitalt firande av Sveriges nationaldag 6 juni 2020.

För dig som vill ta del av kommunalrådets tal i skrift

Idag är det den 6 juni, Sveriges nationaldag. Normalt sett en dag då vi firar Sverige och den svenska flaggan med sång, tåg genom stan och kaffe och tårta för våra nyanlända. Det är också sedan rätt många år nu en röd dag för att ytterligare markera vikten av en nationaldag. Vi brukar den 6 juni prata om varför det är just den 6 juni som är vår nationaldag, ni vet det där med att Gustav Vasa valdes till kung 1523 och inte att förglömma 1809 års regeringsform. Men idag den 6 juni 2020 är det annorlunda och nationaldagen är viktigare än någonsin. Och inte på grund av en regeringsform.

Nej, när det blåser hårt, när vår nation utsätts för hot, när våra nationella egenskaper, tålmodighet, viljan att arbeta och lojalitet sätts på prov, när vi ställer upp för varandra och när det är dags att visa kämpaglöd, då är vår nationaldag en möjlighet till nationell samling, då är nationaldagen en möjlighet att hämta kraft och inte minst att uppmärksamma våra vardagshjältar.

Jag vill ägna nationaldagen 2020 till er som jobbar med att bekämpa och ta hand om följderna av covid-19 på särskilda boenden, i hemtjänsten och på vårt sjukhus, vilket enastående arbete ni gör. Jag vill också ägna dagen till er som drabbats av covid-19, till er som har anhöriga som blivit drabbade av covid-19 och till alla andra, lärare, krispersonal, administratörer, företag och föreningar som gör allt för att samhället ska fungera. Ett stort och varmt tack till er. Ni är alla svenska hjältar.

För ett par veckor sedan träffade jag en person, det finns säkert fler, som jobbat 8 helger i rad i sjukvården och som dessutom var osäker på om hur det blev med sommarsemestern. Jag hör dagligen om verksamheter där personalen är sliten. Jag sitter med på möten där chefer berättar om de tuffa prioriteringar som måste göras. När jag hör och ser allt detta där är jag glad att förutom att jag bor i Sverige, även är smålänning, för var någonstans om inte här kommer det småländska kynnet bättre till pass. Att gnugga på och inte ge upp.

Jag vill också passa på att rikta uppmärksamheten på våra ungdomar. I år är det inte som vanligt, gymnasieskolan stängde tidigt, ni kan inte träffa andra ungdomar som vanligt, sommarlovet blir kanske inte heller som vanligt och tristessen har redan börjat göra sig påmind. Till Er ungdomar vill jag säga, håll ut, det kommer att blir som vanligt, även om det tar tid.

Jag vill också rikta ett tack till alla er 70-plussare som utan knot avskärmar er från nära och kära. Genom att härda ut gör ni en stor samhällsinsats som dessutom visar vägen åt oss andra.

Så avslutningsvis, när vi om några år sitter i soffan och tänker på 2020. Låt oss då tänka på detta år av svåra uppoffringar som vår bästa stund, inte för att stunden i sig var bra utan för att denna stund i livet var då vi tog fram våra bästa egenskaper. En stund då vi tillsammans klarade av en svår situation tack vare hårt arbete. En stund då de gemensamma ansträngningarna gav resultat. En stund i livet som vi kan vara riktigt stolta över.

Så låt oss, just idag, lägga regeringsformen och kungakröningen åt sidan och hissar vår svenska flagga för det hårda och svåra arbete som görs just nu. Allra sist, kriser som den vi nu genomlider innebär också möjligheter, ta chansen att hemestra i år, det finns massor av saker att upptäcka och vackra platser att besöka. Gräset är inte grönare på andra ställen än i Ljungby kommun.

Kommentera