titelbild

Guidade bussturer

Vid tre olika tillfällen får du möjlighet att se tre olika delar av kommunen och lära dig mer av historien som ligger gömd här.

Följ med en galen smålänning och en glad göteborgare ut i tre olika delen av kommunen. På turerna guidar lokalhistoriken Krister Ljungberg.

Ljungby kommun är en sägenomspunnen region där märkliga berättelser vuxit fram under århundraden. På bussturerna medverkar Mikael Thomasson från Sagobygden för att ge er historier om gäckande spöken och märkliga väsen och mycket mer.

25 juli 
Lagan - Vittaryd - Toftaholm - Flattinge

Hur påverkade rädslan för norr och mörker människorna som levde här under medeltiden och hur gammalt är egentligen landets första statliga massmedium? Under den här turen kommer ni att besöka en unik plats med sin idag synliga historia som sträcker sig från stenålder fram till vår tid. Här hittade Sveriges landsfader sin tredje drottning. Ni kommer även befinna er i 1600-talets gränstrakter med rika spår efter försvar och stridigheter med dansken. Varför vallfärdar hårdrockare från hela världen till Dörarp? Resan avslutas med hur ån Lagan föddes och hur långt senare en av Sveriges första, vid namn kända, legosoldat kom gående för att sedan resa bort på ån ut på krigsstråt i främmande land.

6 augusti
Kånna -  Bäck - Södra Ljunga 

Här kommer ni få uppleva historia och berättelser om Andra världskriget, kalla kriget, ett säreget hus, varulvar, tomtar och mycket mer. Varför var Kånna välbesökt av dåtida kändisar och herrefolk? Hur gick det egentligen till när det amerikanska Boeing planet B-17G kallad "Flying Fortess" hamnade på en torvmosse i Bäck? Finns det en drake i Ivla och en varulv i Runkarp? Vem var svenska gymnastikens fader? Svaren på dessa frågor och en hel del annat får ni på denna resa.

17 augusti
Skeen - Bolmen - Angelstad

Turen bjuder på historia och berättelser om kalla kriget, en sjös födelse, mord och kärlek och mycket mer. Vem är kvinnan Vera Sandberg som fått en gata uppkallad efter sig i Ljungby? Vet ni vilken plats som var en av kommunens absolut hemligaste? Vem var kung Pigge och var huserade han? Vem var Ebbe Skammelsson och vad har egentligen samhället Bolmen haft för betydelse för Ljungby kommun? Svaren på dessa frågor och en hel del annat får ni på denna resa.

Pris

Vuxen: 200 kronor
Barn 0-15 år: 100 kronor 
Rekommenderad ålder är från 12 år. 

  • Fika ingår i alla turerna. 
  • Avfärd kl. 13.00 från parkeringen intill Sagomuseet. 

Säkra din plats genom att boka din biljett redan nu på Ljungby Tourist Center!

Kontakt

Kommentera