titelbild

Tidigare pristagare

Ljungby kommun har sedan 1967 delat ut priser och stipendier till invånare i vår kommun. Under årens gång har en del kategorier tillkommit. På den här sidan kan du ta del av några av våra pristagare och vad vinsten har betytt för just dem.

Pristagare år 2021

Kulturprestation - Screamer 

Hårdrocksbandet Screamer har under flera år byggt nya broar mellan människor världen över och alltid haft Ljungby och Småland i fokus. Under pandemin har bandet sökt nya vägar, ställt om med digitala spelningar och gjort många spännande samarbeten. Utöver detta har bandet även släppt ett live-album på egen etikett. Ljungbybandet Screamer är väl värda priset för årets kulturprestation 2021. 

Idrottsprestation – Jacob Thelander 

Jacob Thelander har under år 2020 genomfört många tävlingar med goda resultat, året kröntes med ett SM-guld i tiokamp för pojkar 17 år. Jacob har som ung friidrottare lyckats med att vara bäst i tio grenar och är väl värd priset för årets idrottsprestation 2021. 

Kulturstipendium – Xander Wilke 

Årets kulturstipendium går till skådespelaren Xander Wilke för sitt enorma driv och sin tydliga vision om att etablera sig i rampljuset. Xander har redan hunnit samla på sig erfarenheter från bland annat rollen som Ossian i Lucas Moodysson serie Gösta, som voiceover till huvudkaraktären i den tecknade serien Superbook och i Ljungbys kulturliv har Xander synts på scen som konferencier i kulturskolans uppsättning av The dark side of Disney och spelat som Orlando i Shakespeares pjäs Som ni vill ha det på Lokal16. Vi är alla övertygade om att Xander kommer att lysa i många fler sammanhang och vill med detta stipendium uppmuntra honom till fortsatt arbete.

Idrottsstipendium – Sara Henriksson 

Årets idrottsstipendium går till Sara Henriksson för hennes målsättning att fortsätta vara den främsta distansryttaren i Sverige och att bli en av de bästa i Europa. Sara Henriksson tävlar i svenska landslaget i distansritt sedan 2012, hon har ett lagbrons i EM 2017, där hon blev bästa svensk. Hon innehar det svenska rekordet sedan EM 2015 och just nu har hon sex raka vinster med olika hästar. Med ett idrottsstipendium hoppas kultur- och fritidsnämnden att hennes ambition att vidareutveckla sig som ryttare och att få två hästar kvalade till EM i höst och två till tre hästar till VM 2022 går i lås. 

Föreningsledare barn/unga - Johnny Enarsson 

Johnny Enarsson var med och startade Ljungby Fäktklubb 1972. Alltsedan dess har han haft ett övergripande ansvar för klubbens verksamhet och utveckling. Majoriteten av klubbens medlemmar är barn och ungdomar. Under 39 år har han varit klubbens tränare. Johnny Enarsson ser och bryr sig om varje individ. Barnen och ungdomarna får en god idrottsutbildning och lär sig att på ett bra sätt visa hänsyn och umgås med sina kompisar. 

Pris för bebyggelsekultur och kulturmiljövård – Hörda 9:6 

Juryn ger 2021 års pris för god byggnadsvård och kulturmiljövård till Bengt och Eva Norling som ägare av fastigheten Hörda 9:6; Renoveringen av mangårdsbyggnaden är gjord med stor hänsyn om den ursprungliga utformningen och det kulturhistoriska värdet. Det har lagts särskild vikt vid bevarandet av den inglasade verandan. Fastigheten ligger i Hörda, vilket utgör ett riksintresse för kulturmiljövården. Den varsamt utförda renoveringen bidrar med detta även till bevarandet av den kulturhistoriska miljön i ett större sammanhang.

Vinnare kulturprestation 2020

Krister Ljungberg

Krister vann med motiveringen:
Med ett brinnande engagemang sprider Krister kommunens kulturarv på ett nytänkande sätt där flera aktörer bjuds in att medverka, som till exempel föreningar, företag, privatpersoner och kommun.

Krister drivs av sitt historiska intresse och använder det för att bygga upp integration mellan kommunens invånare. Han leder och guidar bussresor, historiska vandringar och föreläsningar om vår kommuns historia. Han deltar i olika projekt inom kulturen med sin positiva inställning och har alltid ett brett lösningsfokus.

Han söker och finner fakta och ibland föremål som visar nya vinklar och kunskap om vår historia, nu senast det gamla myntet han fann i en gammal väg i sin hemby Hörda.

Krister själv om priset

Det var med en stor ödmjukhet och tacksamhet jag mottog priset för kulturprestation år 2020. Detta priset är något jag vill dela med alla de jag samarbetar med och det är ett bevis på att det vi gör inom historia och kulturutveckling uppskattas, säger Krister.

Kommentera