titelbild

Sofia hittade drömhuset på landet

Det en frihetskänsla att komma hem. Det är rekreation att leva med ängar, natur och skogen omkring sig, att leka ute, att träna i naturen, att vara en del av bysamhället och att cykla med barnen till kompisarna. Det är Sofias korta svar på frågan om det bästa med att bo på landsbygden i Ljungby.

En tillfällighet, en tillfällighet till och så ytterligare en var det som gjorde att dalkullan Sofia nu lever sin dröm här, mitt i sagobygden. Och det var kärleken som tog henne hit.

Det var i Ljungby vi hittade hem

Livet i Ljungby började i ett litet torp. Hon och pojkvännen, från Ljungby, hade träffats några år tidigare. De bodde i Göteborg men hade börjat snegla mot att bli smålänningar.
- Vid ett tillfälle sprang jag på regionchefen för Ung Företagsamhet och berättade att jag var intresserad av den organisationen. Vi höll kontakten och ganska snabbt blev jag erbjuden en tjänst. Så jag flyttade in i ett litet torp som mina svärföräldrar ägde. Min man bodde då i Varberg och jag väntade vårt första barn. Sofia ler när hon berättar om hur hon med pannlampa tog sig in i torpet efter jobbet och stod inför valet ”elda först eller äta först”.

Snart hittade de sitt hem. Samtidigt fick också hennes man ett drömjobb i Ljungby och flyttade hit.

Spår från tidigare ägare berättar om historien

Nu bor de på en gård, som de renoverar varsamt, strax utanför ett litet samhälle. Huset är flera hundra år gammalt och bär spår från tidigare ägare och historien är närvarande.
- Det är häftigt att bo i ett gammalt hus och att vara en del av dess historia. I väggarna finns gammalt tidningspapper som berättar om en tid som varit och vi har hittat spår från tidigare ägare: bruksföremål, en almanacka, ett brev. Jag ser det som att vi lånar huset - nu är det vår tid och efter oss kommer andra människor som ska ta över, säger Sofia och visar foton på huset och på omgivningarna.

Lugn och frihetskänsla

Familjen bor en kilometer från byn och det är enkelt för både stora och små att umgås och att ha aktiviteter.
- Vi är väldigt sociala och umgås gärna med människor omkring oss. Här finns naturliga mötesplatser och det är lätt att ta initiativ. Vi kan ta barnen och cykla till kompisar och jag njuter av att träna ute i naturen och att barnen kan leka vid stenmurar eller i trädkojan som de byggt.

Sofia avslutar med att fundera kring varför inte fler har vågat testa livet på landet.
- Jag är så tacksam och glad över att jag och vi tog steget och flyttade hit. Det är rekreation för mig att kunna gå ut i trädgården och att se skog, ängar och landsbygd. Här finns ett lugn och det är en frihetskänsla att komma hem på landet och att leva sitt liv här.

 

Kommentera