titelbild

Jacob Thelander om den lilla staden med allt man behöver

I en liten förening känner man trygghet och får självförtroende att våga prova. Jacob Thelander är 17 år och svensk mästare i mångkamp, friidrott.

Han är född och uppvuxen i Ljungby, men för närvarande bosatt i Växjö där han går friidrottsgymnasiet och lever vidare drömmen om att bli elitfriidrottare på heltid. Det är av den enkla anledningen att Ljungby inte kunde erbjuda friidrottsgymnasium, annars hade han tveklöst valt Ljungby.

- Jag älskar Ljungby. Jag tycker om att det är en liten stad med som ändå har allting som man behöver. En större stad skapar större avstånd och jag tycker lätt att det kan bli lite för mycket, berättar Jacob Thelander.

Allt börjar i den lilla föreningen

Jacob är en idrottsintresserad kille som påbörjade sin friidrottsresa redan som sexåring i Ljungby friidrottsklubb. Ljungby fridrottsklubb är en av många föreningar med aktivt ideellt arbetade människor.

- Fördelen med att börja i en liten klubb är att det är väldigt tryggt, man vet vart man ska och vilka människor som är där och det gör att man kan fokusera på idrotten direkt. Utan aktiva föreningsmänniskor i barnidrotten hade vi äldre idrottare inte varit någonting.

Kommunens bästa plats är givet för Jacobs del - det är fritidrottsarenen som ligger på Kvarteret Fritiden i Ljungby. Platsen där Jacob har vuxit upp.

För en tävlingsmänniska som Jacob har det alltid varit höjdpunkten med idrottsutövandet. Han berättar om den fina kulturen i föreningen som uppmuntrar att alla kan tävla och vilket för det tryggt att våga prova när man känner övriga deltagare och ledare.

En nål på friidrottskartan

En friidrottsarena satte Ljungby på kartan efter att ha arrangerat mångkamps-SM sommaren 2020. Till mångkamps-SM kom friidrottsutövare som aldrig tidigare varit eller hört talas som Ljungby, men som nu har pratat om Ljungby flera gånger i efterhand. Ljungby blev en nål på friidrottskartan.

- Det var så häftigt att få tävla på hemmaplan. Man blev stolt att få visa upp vad man kommer ifrån och vad man representerar, säger Jacob. Jag har ju ändå bott här hela mitt liv.

Det enda som Jacob saknar i Ljungby är ett komplement till friidrottsarenan, en inomhusarena som gör det möjligt för fler att utöva sporten och utvecklas även vintertid.

- Jag vill aldrig byta bort Ljungby, det har gett mig så mycket, avslutar Jacob.

jacob thelander i startposition

Kommentera