titelbild

Anny fick till livet så som hon vill ha det

Bor man i Ljungby så finns det man behöver inom räckhåll. Man behöver inte vänta i tio år på att ha råd att skaffa en bostad utan man kan komma igång med sitt liv direkt. - Att flytta tillbaka efter studierna är det bästa beslut vi har tagit. På så vis har livet kunnat bli så som vi vill ha det. Här blir man avstressad och får utrymme att göra mer. Både mentalt och ekonomiskt utrymme.

Så känner Anny Osbäck, småbarnsförälder som pluggade på Chalmers i Göteborg och som provade på att leva i storstaden, men som valde att flytta tillbaka till Ljungby kommun. Även hennes man är hemflyttare och nu bor de granne med hans föräldrahem utanför byn Hörda, Lagan.

- Vi har alltid sagt att vi skulle vilja flytta tillbaka, men vi hade funderingar över om det skulle finnas jobb som passade oss efter studierna. Så visst hade vi en diskussion innan vi bestämde oss. Men det ordnade sig väldigt bra och vi är så nöjda med att bo här. Vi har fått en annan levnadsstandard. Vi har det bättre här, konstaterar Anny.
Hon pluggade fem år på Chalmers och jobbar nu som civilingenjör på Enertech CTC i Ljungby. Hon har också hunnit med att vara utbytesstudent i Sydney, Australien under studietiden på Chalmers.

Enkelt att ta sig till centrum

Anny räknar upp flera fördelar med att bo på en mindre ort, jämfört med storstan.

- Vi känner att vi trivs mycket bättre med livet här. Vi får mer energi när vi har nära till familj och släkt och slipper trängsel och trafik. Det är livskvalitet för oss.

- På en liten ort får man tid över till att göra de saker man vill. Träna eller ge sig ut i naturen. Även ekonomiskt blir det mer utrymme. Här kunde vi direkt köpa ett hus på landet som är billigare än en etta i Göteborg. Det är svårt att få ihop till en lägenhet i storstan. Här behöver man inte låna sig upp över öronen och vara orolig att få ekonomin att gå ihop.

Dessutom tycker Anny det är bra att ha nära till ett centrum som är lagom stort.

- I Göteborg till exempel, är det mycket bilköer och frustration, jämfört med Ljungby där det är lätt att ta sig in till stan och snabbt hinna med några ärenden. Här kan man också enkelt gå ut och äta på restaurang utan att behöva boka bord två veckor i förväg. Det gör det möjligt att leva ett mer spontant liv.

Uppkopplad på landet

Anny värdesätter att ha nära till föräldrar så att de kan umgås med barnbarnen. Familjen är viktig. Men det finns annat som också spelar stor roll när man ska bosätta sig på landsbygden i en mindre kommun.

- Det är bra att det finns fiber på landsbygden. De gör att man kan arbeta på distans och starta eget företag på distans. Med bra uppkoppling kan man bo ute i skogen och ändå känna sig säker på att det går att arbeta med det man har utbildning för. Vi känner också att det finns en ljus framtid för företagen här i kommunen.

Med det menar Anny att hon tycker det känns tryggt med alla företag som genererar arbete åt dem som bor i Ljungby kommun.

- Som sagt så diskuterade vi ganska mycket när vi var i valet och kvalet att flytta hem, hur det skulle bli för oss att bo här. Skulle det finnas jobb? Men vi känner att Ljungby har en tradition som stark industristad med bra läge vid E4. Detta är ingen ort som är på väg att försvinna utan det finns tvärtom många företag som satsar.

Anny och hennes man funderade också på vad som egentligen är roligt att göra i storstan.

- Det är ju att hitta på saker på helgerna, men det kan man ju fortsätta med. Ljungby ligger nära flera storstäder, så vi har det jättebra här. På landet i Ljungby kommun.

Kommentera