titelbild

Håll Sverige rent

Varje vår deltar Ljungby kommun i Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp. Med Skräpplockardagarna stärker vi känslan av att det tillsammans går att göra skillnad.

Skräp skadar, skräp kostar pengar och skräp skapar otrygghet. Helt i onödan. Därför är det viktigt att motverka nedskräpning.

Så här anmäler man sig

Alla anmälda förskolor, skolor och barn- och ungdomsföreningar får kostnadsfritt Håll Sverige Rent skräpplockarmaterial bestående av sopsäckar, soppåsar och digitalt pedagogiskt material. Sista anmälningsdag för att få materialet gratis är den 15 maj. 

Anmäl er på Håll Sverige rents webbplats. 

Skolor, förskolor och barn- och ungdomsföreningar 

Nytt för i år är att materialet som ni behöver skickas direkt till deltagande skolor, förskolor och barn- och ungdomsföreningar. Från beställning till leverans tar det cirka 10 dagar. 

Privatpersoner, övriga föreningar och företag 

Privatpersoner, övriga föreningar och företag beställer sitt eget skräpplockarmaterial till självkostnadspris i Håll Sverige Rents webshop. Ni kan välja att använda påsar ni har hemma. Samtliga deltagare kan också använda skräpplockarappen Skrappen och registrera sin skräpplockning. Skrappen finns för både iPhone- och Androidmobiler.

Skräpplockarmaterial till självkostnadpris beställer ni här 

Skräpjakten kan börja 

När ni har anmält er och har ert skräpplockarmaterial är det bara att ge sig ut på skräpjakt. Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast och lämna in på återvinningscentralen eller en återvinningsstation. Har du mycket eller speciellt avfall är du välkommen att kontakta Bredemads återvinningscentral för hjälp. Skräpplockardagarna är ett bra tillfälle att lära sig mer om nedskräpning, återvinning och konsumtion. 

Ni får också gärna skicka en bild till oss när ni är ute eller spelar skräpjakten, så kan vi dela med oss av ert engagemang på våra sociala medier. Använd gärna #hallsverigerent och #levailjungby.

Bra att tänka på när du plockar skräp med barn

 

Det är viktigt att arbeta mot nedskräpning

Nedskräpning är ett problem som har betydligt större konsekvenser än man först tänker sig:

  • Nedskräpning skadar miljön. Både den lokala miljön som förfulas, onaturliga ämnen som sprids, djur som skadas och i förlängningen globala konsekvenser med berg av plast som driver runt i våra hav.
  • Nedskräpning kostar pengar när kommuner ska städa upp, skattepengar som kunde använts till bättre ändamål. Nedskräpning kan även innebära indirekta kostnader då fastigheter förlorar i värde och då exempelvis turismen påverkas negativt.
  • Nedskräpning skapar även otrygghet, då det visat sig att nedskräpade miljöer leder till klotter och skadegörelse. Människor uppfattar helt enkelt det som okej att slänga skräp på en plats som redan är nedskräpad. Till slut förlorar vi respekten för platsen och den skräpiga platsen upplevs som otrygg.
  • Skräp är en produkt av vårt konsumtionssamhälle och ett felaktigt beteende – helt enkelt ett bortkastat avfall som istället borde återvinnas. Skräp är resurser som inte går att återvinna om de hamnar på fel ställe.

Vi tror att när vi tar ansvar för vår närmiljö och förstår vår egen roll ökar sannolikheten att vi även utvecklar en hållbar livsstil.

Ett skräpfritt samhälle är helt enkelt grunden för ett hållbart samhälle.

Håll Sverige Rent-kommun

Håll Sverige Rent-kommun är ett nätverk för ett skräpfritt Sverige. Ett medlemskap i nätverket Håll Sverige Rent-kommun ger stöd i vårt lokala arbete mot nedskräpning och visar samtidigt att Ljungby kommun på ett aktivt sätt arbetar för en skräpfri kommun.

Stiftelsen Håll Sverige Rent är en ideell organisation som verkar för minskad nedskräpning, ökad återvinning och för att främja individers och organisationers miljöansvar. Arbetet finansieras genom insamlingar och bidrag från företag och andra organisationer.

Strömmar av plast

Kontakt

Kommentera