Estetiska programmet (ES)

Vill du vara med och skapa föreställningar, filmer och poddar? Vill du gå i en klass med andra kreativa och skapande ungdomar? Om ja, då är det Estetiska programmet rätt för dig. Vi arbetar tillsammans med olika produktioner. Du lär dig stå på scen, agera framför kameran och bakom mikrofonen. Du får erfara att bygga spännande kulisser, tillverka coola kostymer samt sköta ljus och ljud. Konst speglar och förändrar världen. Kultur ger våra liv innehåll och mening.

På Estetiska programmet har du alla ämnen du behöver för att få allmän högskolebehörighet. Du får vara kreativ, nyfiken och lära dig mer om konstnärliga uttryck. Vi blandar teoretiska ämnen med praktiskt och skapande arbete. Du lär dig att kommunicera och analysera, utveckla din fantasi och empati. Du ökar din självkänsla och tränar din förmåga att tala inför andra. Du förbättrar dina språkkunskapper i både svenska och engelska samt blir duktig på att såväl argumentera och diskutera som att lyssna.

Undervisningen i de estetiska ämnena bedrivs hos Lokal 16. Där finns teaterscen, danssal, musik- och tv-studio, replokal för band och verkstad för konst, kostymer och kulisser.

Samarbetet mellan Lokal 16 och Sunnerbogymnasiet är unikt. Här har vi de bästa förutsättningarna för att arbeta med alla konstformer som krävs för att bygga en hel föreställning, film eller radioproduktion. Lokal 16 fördjupar sig särskilt kring hur scenkonst kan utveckla framtidens poddar. I det arbetet kommer du också att vara med. Lokal 16 är dessutom öppet för unga i din ålder på kvällar och helger. Här kan du och även dina kompisar plugga, skapa och pyssla när ni vill.

Studiebesök och inspirationsresor ingår under din studietid. Vi har även workshops av olika slag och då fördjupar vi oss i exempelvis dans, stagefighting, smink, scenografi och film.

Så här är programmet uppbyggt

Gymnasiegemensamma ämnen

På Estetiska programmet är de gymnasiegemensamma ämnena: engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk. På de högskoleförberedande programmen läser du fler teoretiska kurser än på yrkesprogrammen.

Programgemensamma karaktärsämnen

Estetisk kommunikation samt Konstarterna och samhället

Programfördjupning

Du får möjlighet att specialisera och bredda dig ytterligare inom programmet och det kallas programfördjupning.

Individuellt val

Du har även individuellt val där du väljer vad du vill läsa utifrån vårt stora kursutbud.

Inriktning

Teater

I konstformen teater ingår många delar. Bland annat att skriva, läsa och tolka texter. Att vara trygg i sin kropp och kunna använda den medvetet och att måla samt bygga dekor och kulisser.

Inriktningen teater fokuserar på scenisk gestaltning, karaktärsarbete och estetisk kommunikation. Du får lära dig att skapa och tolka olika rollkaraktärer, träna din kropp och din röst, jämföra och prova på konstnärliga uttryck så som film och radioteater. Du får också lära dig mer om olika former av scenkonst så som musikal, poesi och klassiska och moderna pjäser. Inriktningen ger dig breda kunskaper som du kan ha nytta av inom många olika yrken.

Så här arbetar vi

På Kulturhuset Lokal 16, där undervisningen i de estetiska ämnena bedrivs, finns teaterscen, danssal, musik- och Tv-studio, replokal för band samt verkstad för konst, kostymer och kulisser. Samarbetet mellan Sunnerbogymnasiet och Lokal 16 är unikt. Här har vi de bästa förutsättningarna för att arbeta med alla konstformer som krävs för att bygga en hel föreställning, film eller radioproduktion. Lokal 16 har fördjupat sig särskilt kring hur scenkonst kan utveckla framtidens poddar. I det arbetet kommer du också att få vara med. Dessutom är Lokal 16 öppet för unga i din ålder på kvällar och helger. Här kan du och dina kompisar plugga, skapa och pyssla när ni vill.

Framtiden

Med en examen från ES är du förberedd för högre studier inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena.

Programmet ger dig grundbehörighet till högskolor och universitet. Det finns även flera ingångar till folkhögskolor och estetiska utbildningar av olika slag.

Väljer du till kurser inom programfördjupningarna så kan du ytterligare bredda din behörighet för vidare studier. Programmet ger en bra grund för den som vill arbeta med teater, producentskap, projektledning, läraryrken, personalfrågor, ledarskap och turism bland mycket annat - valet är ditt.

Tänk på

Om du vill ha särskild behörighet till en viss högskoleutbildning är det viktigt att planera dina studier. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare om du vill studera vidare på högskolan.

 

Kontakt

Kommentera