El- och energiprogrammet (EE)

Sunnerbogymnasiets el- och energiprogram vänder sig till dig som gillar att lösa problem, vill arbeta med att installera och reparera elanläggningar, larm och system för tv och datorer. Det är mycket i samhället – både nödvändigheter och bekvämligheter – som fungerar tack vare el och energi. 

På EE får du lära dig hur apparater och elektriska maskiner fungerar, hur du producerar el, installerar system för el samt om hur el, energi och vatten överförs. Du lär dig också om el- och energiteknik, automation, dator- och kommunikationsteknik och IT-infrastruktur.

Du studerar säkerhetsfrågor som standarder och informationssäkerhet. På EE läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador.

Efter examen är du redo att påbörja din lärlingstid. Inriktningen ger möjlighet till jobb som exempelvis installationselektriker, industrielektriker eller automationstekniker.

Självständighet, teamanda och logiskt tänkande

För dig som ska arbeta inom branschen är det en fördel om du är händig, företagsam, initiativrik och bra på att arbeta självständigt men även tillsammans med andra. Det är en fördel att trivas med kundkontakt samt att ha ett matematiskt och logiskt tänkande.

Oavsett om du vill arbeta med högspänning i en industri någonstans i världen eller om du vill utföra mindre elinstallationer hos privatpersoner och företag, så kommer du hitta din grej i branschen. Det finns flera olika karriärvägar inom yrket som elektriker.

Programmets uppbyggnad

Programmet är uppbyggt med gymnasiegemensamma ämnen och programgemensamma karaktärsämnen. Som inriktning kan du välja Automation eller Elteknik. Programfördjupning ger dig möjlighet att specialisera och bredda dig ytterligare. Du får även välja kurser i individuellt val.

I årskurs två och tre är du ute på en eller flera olika arbetsplatser. Det kallas arbetsplatsförlagt lärande (APL) och ger dig arbetslivserfarenhet och kontakter med näringslivet. 

I slutet av din studietid får du göra ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde. Där får du visa att du har de kunskaper som behövs för att börja arbeta med det du utbildat dig till.

Se specifika kurser och poängfördelning över de tre utbildningsåren i  programmets strukturplan längre ner på sidan. Du kan även läsa mer om programmet på Skolverket, se länk nedan.

Så här är programmet uppbyggt

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk. På yrkesprogrammen läser du fler yrkesämnen, så kallade karaktärsämnen, och mindre av de ämnen du läst i grundskolan.

Programgemensamma karaktärsämnen

Datorteknik, elektromekanik, energiteknik och mekatronik.

Programfördjupning

Du får möjlighet att specialisera och bredda dig ytterligare inom programmet. Det kallas programfördjupning. Läs strukturplan här.

Inriktning

  • Automation (EEAUT)
    Du får lära dig att arbeta med automatiska maskiner och plockrobotar som har avancerade styr- och reglersystem. Många av dessa finns i den moderna industrin  du   kan även arbeta inom flera andra områden. Samtidigt som du lär dig detta får du grunden för elbehörighet, så att du kan arbeta som elektriker inom industrin eller på andra ställen.

  • Elteknik (EEELT)
    Du får kunskaper för att arbeta som elinstallatör. En installationselektriker arbetar med elinstallationer i bostäder, kontor och industri. Du får också kunskap om larm, övervakning och fatighetsautomation. Efter praktik kan du få ECY:s (Elektrikernas Centrala Yrkesnämnd) certifikat för elektriker.

Individuellt val

Du har även individuellt val där du väljer vad du vill läsa utifrån vårt stora kursutbud.

Gymnasiearbete

I slutet av utbildningen gör du ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde där du får visa att du har de kunskaper som du behöver för att börja jobba med det du utbildat dig till.

Poängplan

Vill du se de specifika kurserna och poängfördelningen över de tre utbildningsåren så finns programmets poängplan längre ner på sidan. 

Så här arbetar vi

Utbildningen är utformad i samarbete med lokala företag i branschen. Här utvecklar du din samarbetsförmåga och tränar dig i att bemöta kunder och ge god service. Du utvecklar också ditt ansvarstagande och lär dig utföra ditt jobb på ett professionellt sätt. Vi förbereder dig för att utföra uppdrag både på företag och i människors hemmiljö. Du kommer dessutom att lära dig om företagandets villkor, ekonomi, arbetssäkerhet, arbetsmiljöstandarder, nationella och internationella överenskommelser om teknologi och miljöpåverkan.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Som UF-företagare med anknytning till EE finns inte lika stora möjligheter att starta ett UF-företag som för andra yrkesprogram, eftersom du inte har en allmän behörighet. Men med kreativitet och vilja kan du starta ett UF-företag på ett sätt som är lämpligt för just din utbildning. På så sätt lär du dig än mer om företagande i skarpt läge.

Ung företagsamhet (UF)

Som UF-företagare med anknytning till EE finns inte lika stora möjligheter att starta ett UF-företag som för andra yrkesprogram, eftersom du inte har en allmän behörighet. Men med kreativitet och vilja kan du starta ett UF-företag på ett sätt som är lämpligt för just din utbildning. På så sätt lär du dig än mer om företagande i skarpt läge.

Framtiden

Elektriker kommer att ha en viktig uppgift i uppdraget att utveckla industrier, infrastrukturer och näringsliv. EE ger dig en gedigen grund till vidare studier inom vald inriktning och yrkesutgångar. Utveckingen inom el- och energibranschen spänner över ett stort område och tack vare det ser vi ett stort behov av tekniker inom elområdet.

Tänk på

Från och med 1 juli 2023* ingår grundläggande högskolebehörighet i programmet men du har också möjlighet att välja bort högskolebehörigheten.

Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare om du vill studera vidare.

*Notera att förändringar i strukturplanen kan komma att göras.

Kontakt

    Rektor

  • Vakant

Kommentera