titelbild

Maine och Lotta, undersköterskor

Hur är det att jobba på ett boende för personer med funktionsvariationer? Det kan undersköterskorna Maine Strömbäck och Lotta Caster berätta. De berättar också hur de introducerar de som är nya på jobbet.

Lotta och Maine

Personalgruppen som stöttar både de boende och varandra

Här delas både glädje och sorg. Personalen ser till så att de boende får en så bra vardag som möjligt. Samtidigt stöttar personalen varandra bra i arbetsgruppen. Den som sommarvikarierar här, kan räkna med kollegor som ställer upp.


På Ljungfältsgatans LSS-boende i Ljungby, bor personer med olika funktionsvariationer. Deras behov av vård och stöd varierar rejält från person till person. Gemensamt för dem är att de har ett stort vårdbehov och att de inte kan klara sig själva i ett eget boende. Därför bor de här och får stöd, vård och omsorg av personalen dygnet runt.
Att behoven är så individuella, gör arbetet väldigt varierande.
- Det gillar jag. Jag tycker om att det både är allvar och inte alltid så allvarligt här. Vissa av de boende behöver hjälp med allt. Andra klarar en del själva. I det här arbetet hjälper vi dem både med det som är negativt och det som är positivt. Vi delar både glädje och sorg, säger Lotta Caster, undersköterska.

Sköter allt

Det finns plats för sex personer på boendet. Alla har varsin lägenhet. Det finns ett gemensamt kök och vardagsrum med tv och fint dagsljus som strömmar in i det rofyllda allrummet.
I arbetet ingår sovande jour, vilket innebär att den personal som jobbar natt sover i ett personalrum på boendet.
Personalen sköter i princip allt. De städar både de gemensamma utrymmena och de privata lägenheterna. De tvättar och lagar mat åt de boende och de hjälper dem när de ska på läkarbesök och liknande.
- Det jag trivs så bra med, det är att se deras framgångar. Att se att de mår psykiskt bättre när de bor här i en gemenskap. Och att vissa dagar är bättre än andra. Vi försöker ta vara på deras individualitet, berättar Maine Strömbäck, undersköterska. Den här veckan har hon kökstjänst och det innebär att det är hon som lagar maten, tömmer diskmaskinen och ser till så att det blir eftermiddagsfika. Men hon hinner också med att ge lite extra omvårdnad genom att borsta håret på en av de boende och sätta upp det medan de pratar. Detta lockar fram skratt och det blir en trivsam stund.

Stöttar även vikarierna

Den som kommer ny till den här arbetsplatsen, får först en introduktion i vad det innebär att arbeta på ett LSS-boende med hög vårdtyngd. Sedan går man bredvid ordinarie personal under fyra arbetspass.
- Och efter det kan de såklart fråga oss precis hur mycket de vill, säger Lotta.
- Vikarierna får klara instruktioner om vad som ska göras. Vi har ordning och reda här så det brukar fungera bra, tillägger hon.

Arbetsgruppen har strukturerat arbetsuppgifterna på en tavla på väggen så att alla kan se vad som ska göras. Var sjätte vecka har de också uppföljningsmöten för att stämma av om det är något i arbetet som behöver göras annorlunda för att på bästa sätt möta de behov som de boende har.
Lotta och Maine är rutinerade i yrket och vet hur de ska ta sig an de stora omvårdnadsbehov som de här personerna har. Och all den rutinen delar de gärna med sig av till sommarvikarierna.

Välkommen att söka jobb hos oss på Ljungby kommun!

Sommarvikariat inom vård och omsorg

Lediga jobb

Kommentera